EEG nedir
Elektroensefalografi (EEG), beyin elektriksel aktivitesinin kayıtlanması ve değerlendirilmesi için kullanılan tanı
yöntemidir.
EEG tetkiki, bayılma ve bilinç bozukluğu gelişen tüm durumlarda, epilepsi, uyku bozuklukları, istemsiz haraketler ve duyu bozuklukları ile ortaya çıkan nöbetler, başdönmesi, başağrısı atakları benzeri durumların ayırıcı tanısında kullanılır.
EEG çekimine giderken
Saçların 1 gün önceden yıkanmış, temiz ve kuru olması, tok gelinmesi önerilir.
EEG çekimi nasıl yapılır
5 yaşından küçük çocuklar uyur halde, 5 yaş üstü çocuklar ve erişkinler uyanık halde çekim yapılır. Lastik başlık kullanılarak, ıslatılmış elektrodlar saçlı deriye temas ettirilir. Kayıt süresi 20-30 dakika arasındadır. Kayıt sonrası kağıda basılı EEG kaydı ve rapor hastaya verilir.
EMG nedir
Elektromyografi (EMG), kasların elektriksel aktivitelerinin değerlendirilmesi için kullanılan bir tanı yöntemidir. Çoğunlukla sinir ileti çalışmaları (NCS-nerve conduction studies) ile birlikte uygulanır ve her iki tetkik için kısaca EMG terimi kullanılır.
Karpal tünel sendromu, kubital tünel sendromu gibi sinir sıkışması (tuzak nöropati), sinir yaralanmaları, kol ve bacak uyuşmaları, şeker hastalığı ve böbrek hastalıkları gibi sinirlerde hasar yaratan hastalıklar, diyabetik nöropati, polinöropati, bel fıtığı ve boyun fıtığı tanısı, yüz felçlerinde hasar ve iyileşmenin takibi en sık EMG tetkiki istenen hastalıklardır.
Motor nöron hastalığı (ALS), myastenia gravis, pleksus lezyonları, guillain barre sendromu, kas distrofileri, myopatiler,
polimiyozit, diğer radikülopatiler ve periferik sinir nöropatileri gibi sinir sistemi ve kasları ilgilendiren pek çok diğer hastalıkların tanısında da EMG tetkiki kullanılır.
EMG çekimine giderken, hastanın çekime tok olarak gelmesi önerilir. Kullanmakta olduğu ilaçları almasında
sakınca yoktur. Kol ve bacaklarını rahat açabileceği bol giysiler çekimi kolaylaştırır.
EMG çekimi kliğimizde doktor tarafından yapılır. Hastaya ve düşünülen hastalığa göre incelenecek kas ve sinir sayısı
değişebileceği için 20 dakika ile 1 saat arası sürer. Elektrik uyarı ile sinir iletilerine, iğne ile kas aktivitelerine bakılarak sonuçlar rapor halinde hastaya verilir.